دقایقی با شاعر مجموعه شعر «دقایق»
- شناسه خبر: 3268
- تاریخ و زمان ارسال: 26 بهمن 1401 ساعت 20:57
در هفدهمین جشنواره شعر فجر شاعرانی از خراسان حضور داشتند که سعید تاج محمدی با مجموعه شعر «دقایق» در بخش شعر کلاسیک حاضر بود. تا ج محمدی از سال ۱۳۹۱ شعر را به صورت جدی شروع کرده است و «دقایق» که در سال ۱۴۰۰ منتشر شد، منتخبی از همین شعرهای کلاسیک او است.
به سراغ این شاعر که اصالتا کاشمری بوده و بیشتر اشعار خود را در این خطه از خراسان سروده است رفتیم، تا پیرامون حضورش در جشنواره شعر فجر با او به گفتگو بپردازیم.
سعید تاج محمدی در گفتگو با پایگاه خبری- تحلیلی هنرآگین در خصوص اثر خود می گوید: کتاب شعر «دقایق» شامل 42 شعر از مجموعه آثار من است که آنها را در سال های 1391 تا 1400 سروده ام و بازه 9 ساله ای از زندگی مرا دربر گرفته است.
او ادامه می دهد: این کتاب آینه ای از زندگی من است و همه حالات اعم از عاشقانه، آیینی، اجتماعی و… در آن وجود دارد. بیشتر این اشعار در فضای شخصی سروده شده؛ من روستا زاده ام و در شهر زندگی می کنم اما رفت و آمدم به روستا، باغ انگور و فضای مزرعه باعث شده تا بسیاری از این اشعار در فضای باغ، مسیر جاده و محیط های مختلف سروده شوند و بعضا اتفاقات اجتماعی مانند دیدن یک کودک پشت چراغ قرمز یا دیدن یک پرستار در بیمارستان نیز بهانه هایی برای سرودن این اشعار شده است. شعرهای سیاسی و اجتماعی نیز در همین فضا بوده و سعی کردم آنچه که در زندگی ام جریان دارد، در کتابم نیز دیده شود.
تاج محمدی که دثر جشنوارههای زیادی شرکت کرده است، بیان می کند: در مجموعه «دقایق» اشعار را گزینش موضوعی نکرده ام و انتخابم فقط از نظر ضعف و قوت بوده است. این 42 شعر از میان 250 شعر انتخاب شده، اما بدین معنا نیست که بهترین اشعار بوده بلکه اشعاری دارم که از نظر فنی قوی تر است اما ترجیح دادم این چینش در کتاب رعایت شود، تا آلبومی از حالات مختلف زندگی من در این مدت زمانی باشد و از خروجی آن راضی هستم.
او با اشاره به اینکه فکر نمی کردم کتاب دقایق که اولین کار من است بتواند کتاب موفقی باشد، عنوان می کند: ما شاعران تا زمانی که یک شعر را عرضه نکرده ایم نمی دانیم که مورد استقبال قرار می گیرد یا نه و این کتاب بعد از چاپ در مدت سه ماه به اتمام رسید، از آن گذشته نامزد جایزه قلم زرین شد و بسیاری از اشعار آن در جشنواره ها و کنگره های ملی رتبه های برتری را کسب کردند.
این شاعر مهم ترین نقطه قوت اثر خود را مخاطبان عادی می داند و ابراز می کند: من معلم هستم و وقتی می بینم این کتاب در مدارس خوانده شده و با اشعار آن ارتباط گرفته اند بسیار خوشحال می شوم. بهترین توفیق برای یک کتاب این است که مخاطب آن را تهیه کند، که این اتفاق برای اثر من رخ داد و چاپ دوم آن نیز به زودی توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر خواهد شد.
او درخصوص هفدهمین جشنواره شعر فجر خاطرنشان می کند: جشنواره امسال از نظر کیفی، فنی و سطح آثاری که شرکت کردند و برگزیده شدند بسیار خوب بود. کتاب من نامزد جایزه قلم زرین شد اما موفق به کسب جایزه نشد، اما از اینکه دو کتاب برگزیده جشنواره آثاری قوی بودند خوشحالم هستم.
تاج محمدی ضمن انتقاد از این دوره جشنواره تصریح می کند: این رویداد از حیث برگزاری در فضای رسانه و همچنین اجرا کیفیت مطلوبی نداشت، و بخش شعر کمتر از سایر بخش های جشنواره دیده شد. در جشنواره فیلم فجر حتی پوسترهای فیلم ها نیز دیده می شود و طراحان آن می توانند در رسانه با مردم حرف بزنند، اما شاعران که فکرهای روشن و نبض پرتپش جامعه هستند کارهایشان در رسانه بازخوردی ندارند.
او با ارائه پیشنهادی مبنی براینکه جشنواره فجر باید در سطح کلان تری دیده شود می گوید: وزارت فرهنگ و ارشاد زیاد در این رویداد موفق نبوده است؛ این جشنواره باید میان مردم باشد، وقتی محافل شعر را نگاه می کنیم می بینیم بیشتر در شهرهای بزرگ، دانشگاه ها و فرهنگسراها برگزار می شود و شاعران خاصی در آن حضور دارند که هر ساله دعوت می شوند. این اتفاق می تواند در شهرستان ها و حتی روستاها و جاهایی که مردم حضور دارند برگزار شود و شاعرانی به انتخاب هیئت داوران جشنواره در آن حضور پیدا کنند. پیوست های رسانه ای قبل و بعد از جشنواره نیز باید تقویت شود و همچنین مقامات عالی رتبه کشور در اختتامیه آن حضور پیدا کنند، تا شعر یکباربرای همیشه در کشوری که مهد ادب است جدی گرفته شود.
این شاعر که دبیر جشنواره «شورشیدایی» در کاشمر است درخصوص این رویداد بیان می کند: با توجه به دغدغه هایی که به بیان آنها پرداختم 9 دوره متوالی است که همایشی تحت عنوان «شور شیدایی» در کاشمر برگزار می کنیم، که نهمین دوره آن در چهار اسفند برگزار خواهد شد. معمولا در اینگونه رویدادها از اساتید دعوت به عمل می آید، اما ما روال کار را عوض کردیم و در هر دوره حدود 20 نفر از شاعران جوانی را که در طول سال دراین زمینه فعالیت دارند دعوت می کنیم، که در مدت زمان دو روز در مکان های مختلف مانند مساجد، مدارس، دانشگاه ها و… حضور پیدا می کنند و برای مردم شعر می خوانند، که بعد از آن نشست های تخصصی نقد جریان شعر اتفاق می افتد. هدایایی که به شاعران اهدا می شود معنوی است و به طور کلی بازخوردهای خوبی از این رویداد دریافت کرده ایم.
سعید تاج محمدی در پایان هفدهمین جشنواره شعر فجر یادآور می شود: نسخه درمان بسیاری از دردهای فرهنگی و اجتماعی ما در ادبیات موجود است، اما به آن رجوع نمی شود و متاسفانه ما از شعر که ستون خیمه هنر بوده دور شده ایم. شعر ما قوی است اما درست عرضه نمی شود؛ اکنون جا دارد در کتب درسی از اشعار امروزه استفاده شود اما هنوز تنها اشعار کهن در آن موجود است.