شکوه شاهنامه
- شناسه خبر: 4043
- تاریخ و زمان ارسال: 27 اردیبهشت 1402 ساعت 21:06
خوشنویسی هنری است تجربی که کشف نکتههای باریک و ظریف آن مستلزم تمرین بیوقفه و پیوسته است. این هنر، پردهبرداری عمیق و آرام از نکات پنهان و پیچیده خط در سایهسار مشق کردن و خلوت کردن با حروف و کلمات است. در میان خطوط کاربردی در خوشنویسی، خط نستعلیق بهگواه آثار آفریده شده بهعنوان زیباترین خط و برتر از خطوط اسلامی شناخته شده و آن را «عروس خطوط اسلامی» نامیدهاند.
برهمین اساس و بخاطر ارج گذاشتن به این هنر زیبا و اصیل ایرانی نخستین جشنواره ملی خوشنویسی ” شکوه شاهنامه ” همزمان با ایام گرامیداشت حکیم طوس، ابوالقاسم فردوسی در مشهد برگزار میگردد.
استاد حسین صالحی عضو شورای سیاست گذاری جشنواره ملی خوشنویسی شکوه شاهنامه در خصوص اهداف برگزاری این جشنواره گفت: جشنواره” شکوه شاهنامه ” با هدف پیوند دادن حوزه ادبیات پارسی و هنر ایرانی برگزار شده است و برهمین اساس انتشار فراخوان کرده است.
این استاد خوشنویسی با بیان اینکه خطوط رایج در خوشنویسی سه خط تعلیق، نستعلیق و شکسته نستعلیق هستند؛ افزود: آثار در این جشنواره با محوریت اشعار شاهنامه و خط نستعلیق مورد پذیرش و داوری قرار میگیرند که مهمترین هدف از انتخاب این دو گزاره، پیوند بزرگترین شناسه شعر ایرانی” شاهنامه فردوسی ” و مهمترین شناسنامه هنر اصیل و سنتی ایرانی” خط نستعلیق” است.
عضو شورای سیاستگذاری جشنواره شکوه شاهنامه بیان کرد: بهطور معمول در این جشنوارهها نسخه مشخص و واحدی از ابیات در نظر گرفته میشود تا براساس آن خوشنویسان آنها را به تحریر درآورند، ولی این محدودیت را برای شرکت کنندگان قائل نشدیم. لذا با کمک و همکاری بزرگان و اساتیدی مانند محمدرضا فرزین، محمدجعفر یاحقی، علیرضا قیامتی، محمدرضا راشد محصل و … ابیاتی پیشنهاد دادیم ولی رویکرد جشنواره این هست که هنرمندان صاحب شناخت هستند و میتوانند ابیات زیبا و مناسبی را انتخاب کنند، بنابراین در این جشنواره رویکرد ادبی و هنری مدنظر بود و نه صرفا هنری.
صالحی با اشاره به اینکه این جشنواره هنری با حمایت علاقهمندان فرهنگ و هنر در بخش خصوصی و همچنین پشتیبانی دوستداران شاهنامه برگزار میگردد؛ ادامه داد: این رویداد حمایت معنوی و استقبال بینظیر اساتید برجسته و صاحبنام را با ارسال آثار نفیسشان در بر داشت، اساتیدی که که تاکنون در هیچ جشنوارهای شرکت نکرده بودند ولی به خاطر عشق و علاقهای که به حکیم ابوالقاسم فردوسی و شاهنامه داشتند آثار ارزشمندی را برای ما ارسال کردند.
وی بیان کرد: با توجه به مدت زمان کوتاهی که برای ارسال آثار هنری به جشنواره در نظر گرفته شده بود بیش از ۷۰۰ اثرهنری بهصورت دیجیتالی ازهنرمندان سراسر کشور ارسال شده است که خوشبختانه با استقبال بینظیر علاقهمندان به هنر خوشنویسی روبهرو بود. در میان آثار ارسالی ۱۵۰ اثر با داوری استاد غلامحسین امیرخانی، استاد میرحیدر موسوی و استاد علی شیرازی در تهران به مرحله نهایی مورد ارزیابی میشوند و در روز یکشنبه ۳۱ اردیبهشت ماه طی مراسمی در موسسه خیریه همدم افتتاح نمایشگاه آثار هنری برگزار میگردد و نتایج نهایی بخش رقابتی اعلام خواهد شد و مراسم اهدای جوایز نیز انجام میشود.
عضو شورای سیاستگذاری جشنواره شکوه شاهنامه در خصوص جوایز نفرات برگزیده گفت: در این جشنواره به رتبههای اول تا سوم به ترتیب ۱۰ تا ۳۰ میلیون تومان اهدا میشود، همچنین به ۱۰ نفر از منتخبین بهعنوان برگزیدگان جشنواره بدون ذکر رتبه، جوایز نقدی ۲ میلیون تومانی اهدا خواهد شد. وی همچنین خاطرنشان کرد: بخش ویژه این جشنواره، بخش شرکتکنندگان زیر ۲۰ سال است که به ۵ برگزیده از میان آنها جایزه نقدی ۲ میلیون تومانی اهدا میشود. خوشبختانه استقبال جوانان و نوجوانان از این بخش بسیار زیاد بوده است و کیفیت برخی آثار به قدری بالا بود که ممکن است در بخش رقابت نهایی نیز شرکت داده شوند.
وی بیان کرد: یکی از خروجیهای مهم این جشنواره مبحث فرهنگی این رویداد هنری است. در این جشنواره سعی بر آن شده است تا بین ابیات سروده فردوسی و ابیات الحاقی به شاهنامه تمیز داده شود. لذا این شاخصه بزرگی است که در بحث انتخاب ابیات توسط شرکت کنندگان به آن توجه می کنیم و تنها ابیاتی مورد ارزیابی قرار میگیرند که بدون استثناء متعلق به فردوسی هستند.
صالحی در پایان افزود: در اختتامیه از مقام رسول مرادی، از هنرمندان بزرگ معاصر که نفیسترین شاهنامه موجود به خط ایشان چاپ شده است نیز تجلیل خواهیم کرد. هادی سیدخوانی، دبیر جشنواره نیز با اشاره به حضور اساتید بزرگ خوشنویسی در کنار هنرمندان گفت: جشنواره در دو بخش اساتید و غیراساتید برگزار میشود. در بخش اساتید بین ۳۰ تا ۵۰ اثر و در بخش غیر اساتید، حدود ۱۰۰ اثر بهطور مستقیم وارد مرحله نهایی ارزیابی میشوند. همچنین هنرمندان زیر ۲۰ سال حاضر در این جشنواره علاوه براعتباری که از جشنواره به دست میآورند، مورد حمایت انجمن خوشنویسان قرار خواهند گرفت و برای پیشرفت آنان برنامهریزی صورت میگیرد.
گفتگو کننده: مرجان فرهمند