هنرمند پس از مرگش هست می شود
- شناسه خبر: 5600
- تاریخ و زمان ارسال: 20 اسفند 1402 ساعت 23:00
شاهنامه خوانی و اجرای مقامهای موسیقی شمال خراسان عصر شنبه توسط محمد یگانه، خواننده و نوازنده موسیقی مقامی اهل خراسان در پردیس اردیبهشت برگزار شد.
در این برنامه ابیاتی از شاهنامه توسط این استاد پیشکسوت اجرا و نوازندگی شد.
الا ای برآورده چرخ بلند
چه داری به پیری مرا مستمند
چو بودم جوان در برم داشتی
به پیری چرا خوار بگذاشتی
همی زرد گردد گل کامگار
همی پرنیان گردد از رنج خار
دو تا گشت آن سرو نازان به باغ
همان تیره گشت آن گرامی چراغ
از جمله این ابیات بود.
«محمد یگانه»، متولد ۱۳۳۰ در شهر قوچان است. او نزد استادان بزرگی مثل مرحوم «اسماعیل ستارزاده»، «رحیمخان بخشی»، «غلامحسین بخشی جعفرآبادی»، «خانمحمد قیطاغی» و «عوض بخشی» شاگردی کرده است.
کاست «هرای» از آثار محمد یگانه سال 1368 به عنوان برترین اثر تولیدی سال انتخاب شد. او که در کشورهای سوئد، دانمارک، آلمان و… به اجرای برنامه پرداخته است، در سال ۱۳۸۳ به عنوان «هنرمند ملی» از ریاست سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، لوح افتخار دریافت کرد. او حالا سالهاست که در مشهد ساکن شده و به تربیت شاگرد و ساختن دوتار مشغول است.
اجرای این هنرمند در مشهد بهانهای شد تا دقایقی را با او به گفتگو بنشینیم. آنچه که میخوانید گوشهای از گفتگوی ما با این استاد پیشکسوت است.
وضعیت موسیقی مقامی رو به بهبود است
محمد یگانه هنرمند موسیقی مقامی خراسان میگوید: موسیقی مقامی خراسان همیشه همین بوده و مختص دیروز و امروز نیست. اما متأسفانه به آن توجهی نمیشود. اکنون کم کم شاهد بهتر شدن وضعیت آن هستیم و هنرجویان خوبی هم در این زمینه وجود دارند.امشب هم استقبال خوبی از اجرای من به عمل آمد و امیدوارم در شبها دیگر هم همینطور باشد.
وی با ابراز گلایه گفت: از این هنر و ما هنرمندان حمایت کنید. این هنر، فرهنگ ما است چرا باید فراموش شده یا دور انداخته شود؟ امروز از شاگردهای مرحوم پدرم، فقط «علی الماجوقی» و «رمضان بردری» ماندهاند. اینها هنرمندان مملکت هستند و باید حمایت شوند. اما هنرمند تا زنده است مرده، وقتی میمیرد تازه هست میشود. هنرمند همین که سرش را زمین گذاشت، تازه زنده میشود؛ عزیز میشود.
این هنرمند پیشکسوت تصریح کرد: دولت اگر میخواهد مشکلات فرهنگی جامعه حل شود، باید به فرهنگ، هنر و موسیقی توجه کند و بها دهد. اداره فرهنگ و ارشاد باید با همکاری شهرداری از هنرمندان حمایت کرده و به آنها توجه کنند. حل مشکل در دست شما جوانهاست. شما جوانها قدر خودتان، جوانیتان و میراثی که به شما رسیده است را بدانید. این موهبتی است که از قدیمیها به ما رسیده است.
وی با اشاره به مقامهای موسیقی شمال خراسان عنوان کرد: مقام «ا… مزار»، یکی از مقامهای موسیقی شمال خراسان است این مقام مقام درد و جدایی است و داستانهای زیادی هم درباره آن گفته شده مانند جوانان غیور عشایر که در برابر حمله بیگانگان رشادتهای زیادی از خود به خرج دادهاند.
محمد یگانه در پایان با بیان اینکه اینجا ایران است. کشوری که همه تاریخ چند هزار سالهاش، صرف هنر شده، ابراز کرد: من ۴۵ سال است به شاهنامه خوانی و موسیقی مقامی مشغولم و به دلیل وصیت پدرم این هنر را به علاقهمندان نیز آموزش میدهم. مردم باید شاهنامه را بخوانند و بشناسند، تا جایگاهش را در زندگی ما باز کند.