گفتگو با حسن حج گذار به بهانه ساخت سریال آسوده باش
- شناسه خبر: 3869
- تاریخ و زمان ارسال: 19 فروردین 1402 ساعت 20:03
سریال «آسوده باش» در حالی از بهمنماه در شهر مشهد مقابل دوربین رفت، که متأسفانه چند روز بعد «شهرام عبدلی» یکی از بازیگران این مجموعه، به دلیل خونریزی مغزی در بیمارستان قائم مشهد دار فانی را وداع گفت.
بخش عمده تصویربرداری این سریال به کارگردانی حسن حجگذار و تهیهکنندگی امیر رحیمزاده و مرتضی اسکافی، در مشهد صورت گرفته است و اکنون عوامل آن در حال آمادهسازی مقدمات پیشتولید فصل دوم این اثر هستند.
همچنین بخشی از سکانسهای فصل اول آن که قرار بود در کشور ارمنستان فیلمبرداری شود، با شروع فصل دوم انجام خواهد شد. بهدلیل شروع عید نوروز و همزمانی ساخت این سریال با روزهای پایانی سال، و همچنین درگذشت شهرام عبدلی، فصل اول آن در هشت قسمت به پایان رسید، که قرار است در فصل جدید حدود ۱۵ قسمت به آن اضافه شود و ممکن است در مجموع به ۳۰ قسمت هم برسد.
مرحوم شهرام عبدلی، فاطمه گودرزی، میرطاهر مظلومی، پرویز فلاحیپور، نفیسه روشن، آرام جعفری، امیر غفارمنش، حسن اسدی، شهنام شهابی، مجید شهریاری، رضا توکلی، اصغر سمسارزاده، پوراندخت مهیمن، سعیده عرب، و تعدادی از هنرمندان تئاتر و سینمای خراسان رضوی و مشهد مقدس از جمله بازیگران این سریال هستند.
در ادامه شرح گفتگوی کارگردان این اثر با خبرنگار هنرآگین پیش روی شماست.
حسن حجگذار کارگردان این سریال که او را با فیلم «المپیادیها» میشناسیم، در گفتگو با خبرنگار هنرآگین میگوید: « فیلمنامه فصل دوم سریال «آسوده باش» در حال نگارش است و قرار بود که اواخر فروردین فیلمبرداری آن را شروع کنیم، اما به دلیل اتفاقاتی که رخ داد و همچنین تعطیلات نوروز کمی با تاخیر پیش رفت و اکنون در حال آمادهسازی و هماهنگیهای انجام آن هستیم. بخشی از این کار در مشهد و همان لوکیشن قبلی و بخش دیگر خارج از آن است، که در حال بررسی هستیم تا ببینیم بین مشهد و تهران کدامیک را انتخاب کنیم.»
او بیان میکند: « این اثر در ابتدا به عنوان یک کار تلویزیونی کلید خورد اما بعد از آن شرایط را تغییر دادیم و به عنوان یک کار پلتفرم مجوز گرفتیم، که طبیعتاً توسط یکی از پلتفرمها پخش خواهد شد، اما زمان آن هنوز مشخص نیست، زیرا در حال تدوین و صداگذاری است و ترجیح میدهیم تا چند قسمت از فصل دوم آن تولید شده بعد از آن پخش فصل اول شروع شود، تا در اضطراب اتمام پلانها و رسیدن آن به پخش نباشیم.»
این کارگردان در بیان موضوع این سریال و دلیل پرداختن به آن ابراز میکند: «من بر این باورم که جای معنویت و عشق در جامعه ما خالی است و جامعهای که عشق و محبت از آن رخت ببندد باید به حالش گریست. شاید همه ما در مسائل معنوی دائم به یاد خدا باشیم، اما از یاری رساندن به همنوعان خود فراموش کنیم، هرچند خداوند بسیار مهربان و بخشنده است، اما به چنین بندگانی لبخند نخواهد زد. دغدغه من القای این موضوع به مخاطب بود، و در «آسوده باش» قصههایی را میگوییم که همین مضمون را دارد. زائران به ته خط رسیده و دردمند از شهرهای مختلف به مشهد مشرف میشوند و برای اسکان خود جایی را در نظر میگیرند، این افراد وارد خانهای میشوند که از قدیم بهصورت رایگان در اختیار زوار قرار میگرفته و اکنون هم این اتفاق رخ میدهد. آنها پس از ورود به این خانه با یکدیگر ارتباط برقرار کرده، که باعث میشود زخمهایشان التیام پیدا کند و شرایط برای آرامش و آسودگی آنها ایجاد شود، و قطعا خداوند به چنین بندگانی لبخند خواهد زد.»
حجگذار معتقد است در طول سه دهه فعالیتش، «آسوده باش» یکی از کارهای بسیار حرفهای و حسی او بوده که خداوند مأموریت هنری انجام آن را به او داده است و اظهار میکند: «افرادی که در این مجموعه حضور دارند از سوی میزبان ما امام رضا (ع) دعوتنامه گرفتند، که مرحوم شهرام عبدلی یکی از آنها بود و خود در مراسم افتتاحیه این موضوع را به زبان آورد، که جزو جملات ماندگار او شد. وقتی با چنین افرادی همکاری داریم هرچند زمان آن کوتاه باشد، باعث ایجاد وابستگی و حس همدلی میشود که جدایی و حجرت ابدی تمام احساسات افراد را به هم میریزد.»
او با اشاره بهاینکه ما روزهای سختی را بعد از درگذشت شهرام عبدلی پشت سر گذاشتیم خاطرنشان میکند: «ما تمام تلاش خود را در روزهایی که او در بیمارستان بستری بود انجام دادیم، اما همیشه در مقابل حکم خدا تسلیم هستیم. درگذشت مرحوم عبدلی بخشی از قصه را تحت شعاع قرار داد، اما با مشورتهایی که داشتیم آن را ساماندهی کردیم. خوشحالم که این بازیگر زیباترین روزهای زندگی خود را در مشهد و در حال ایفای نقش در سریال «آسوده باش» گذراند، و افتخار بعدی ما این است که حتی یک پلان از حضور او در سریال حذف نشده است تا به یادگار بماند، امیدوارم روح بلند او از ما راضی باشد.»
حسن حجگزار که کارگردانی سریالهای «خط مستقیم» و «پایداری» را در کارنامه هنری خود دارد بیان میکند: «من در دهه هفتاد بخشی از عمر هنری خود را در مشهد گذارندم، شاگرد استاد سعید تشکری بودم و بسیاری از داشتههای هنر تئاتر خود را از ایشان دارم. زمانی که به تهران رفتم و بیش از سه دهه تجربه کسب نمودم، احساس کردم باید این تجربه را در شهر خود و با دوستانم به اشتراک بگذارم، تا از آن استفاده کنند. با وجود این از مدیران ارشد هنری شهرم، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، آستان قدس رضوی و شهرداری گلایه و مطالبه دارم.»
او ادامه میدهد: «وقتی یک کار هنری به واسطه هنرمندی مشهدی وارد این شهر میشود، متاسفانه به جای اینکه به آن کمک کنند، برایش چالش ایجاد میکنند. منظور من کمک مالی نیست؛ بلکه بهگونهای باشد که احساس کنیم مدیران فرهنگی و هنری کنار ما هستند، اما برعکس است و من این موضوع را اثبات خواهم کرد. سریال آسوده باش برای امام رضا (ع) است و قصههای آن حوالی ایشان روایت میشود، اما مجوز ورود آن را به حرم مطهر ندادند، که این یک فاجعه بوده که وجود مافیا دلیل اصلی آن است.»
این کارگردان توضیح میدهد: «من تجربه لازم را دارم و اگر مرا به حرم راه ندهند میتوانم برای آن چارهای بیندیشم که ساختار فیلم آسیب نبیند، اما یک جوان که میخواهد در این شهر کار کند، اگر مدیران هنری کنارش نباشند و حمایتش نکنند، طبیعی و بدیهی است که به جایی دیگر میگریزد. بخش مهمی از سینمای ما سرمایه خراسانیها است؛ من همیشه این مثال را میزنم که اگر سینما مانند میزی باشد که چهار پایه دارد به جرات میتوان گفت سه پایه آن هنرمندان خراسان هستند، هم در بخش مدیریتی هم اجرایی و هم هنری.»
او که فیلمهایی همچون «آقای عزیز»، «رونوشت» و «سکه» را کارگردانی کرده است دلیل اینکه مشهد حال و هوای هنری ندارد و یک فیلم سینمایی خوب، حاصل کار مشهدیها در آن شکل نمیگیرد را مدیریت نادرست و نگاه تنگنظرانه برخی هنرمندان و کملطفی آنان نسبت به یکدیگر میداند و معتقد است این موارد سطح آثار هنری در مشهد را از نظر کمی و کیفی پایین میآورد.
حجگذار اظهار میکند: «سریال «آسوده باش» جزو کارهایی بود که بخش مهمی از عوامل و هنرمندان آن خراسانی و مشهدی بودند، که مانند این کار در مشهد تولید نشده است. اما بسیاری مرا در این شهر ترساندند و گفتند نمیتوانی و نمیگذاریم کار کنی، دوستانی مقابل آسوده باش قرار گرفتند که رفقای ما بودند، اما به دلیل اینکه در این سریال حضور نداشتند روی آن شمشیر کشیدند. با این وجود به لطف امام رضا (ع) و ارادهای که در بین من و همکارانم بود، این اتفاق افتاد رخ داد و چقدر عالی است که انسان از انجام یک کار بهقدری حالش خوب باشد، که بخواهد آن را تکرار کند.»
او خاطرنشان میکند: «در تهران و سایر شهرها برای چنین پروژهای فرش قرمز پهن میکنند، این پروژه به همت یک جوان به نام امیر رحیمزاده تولید شد و بخش دولتی و خصوصی هیچکدام کنار ما نبودند، که این موضوع دل انسان را به درد میآورد.»
حسن حجگذار با بیان اینکه مشهد در بخش فرهنگی و هنری پتانسیل بسیار بالایی دارد اما عدم درک مدیران مانع رشد و تولیدات بیشتر در آن است، میگوید: «این شهر باید نفر اول تولید فیلم، تئاتر و موسیقی در کشور باشد، اما شرایط حاکم مانع آن میشود که امیدوارم تغییر کند. مشهد سرشار از استعدادهای نابی است که در حال سیلی خوردن، و منزوی شدن هستند. افرادی که توانایی سفر به تهران و ادامه کار در آنجا را دارند این کار را انجام میدهند، اما کسانی که توانایی انجام این کار را ندارند به ناکجاآباد کشیده میشوند، و عجیب است که مدیران شهر به این همه احساس که لگدمال میشود و تمام استعدادهایی که زیر پای کمتوجهی ما له میشود کماهمیت هستند. امیدوارم زمانی برسد که هنر این شهر شکوفا شود، زیرا زمانی که مشغول گرفتن تست بازیگری هستیم حجم زیادی از دختران و پسران جوان و پر از استعداد در شاخههای مختلف به ما مراجعه میکنند. مشهد میتواند برونریزی هنری بسیار بالایی داشته باشد و سینما را در بر بگیرد.»
او بر این باور است، جوانی که وارد عرصه فرهنگ و هنر میشود و در آن سرمایهگذاری میکند ولینعمت هنر محسوب میشود.
این کارگردان عنوان میکند: «در شرایطی که ادارات و سازمانهای دولتی ما جز برای کاری که خودشان بخواهند ریالی به پروژههای سینما و تئاتر ما کمک نمیکنند، حضور یک انسان بهعنوان یک تهیهکننده ولینعمت سینما محسوب میشود.»
حسن حجگذار در پایان گفتگوی خود اذعان میکند: «امیدوارم شرایط بهگونهای رقم بخورد که روزی بدون سیاست حرفهایمان را به یکدیگر بزنیم. من و امیر رحیمزاده هدفمان این است تا پروژه بزرگتری را شروع کنیم و پای عهد خود خواهیم ماند، چرا که شهرمان و هنرمندان آن را دوست داریم.»